Nieuws
Wijzigingen inzake taalgebruik in etikettering voedingsmiddelen (en andere producten)
29 september 2022
In welke talen de dwingend voorgeschreven gegevens over voedingsmiddelen moeten vermeld worden, is geregeld in een wet uit 1977. Met een recente wetgeving werden twee wijzigingen doorgevoerd.
Stilzwijgende weigeringsbeslissingen in graad van administratief beroep zijn niet langer stilzwijgend
25 mei 2022
Een onwettigheid die men wil aanvoeren voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen moet worden ingeroepen tijdens de bestuurlijke procedure en uiterlijk in het kader van de bestuurlijke beroepsprocedure.
De attentieplicht in procedures voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen
11 mei 2022
Een onwettigheid die men wil aanvoeren voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen moet worden ingeroepen tijdens de bestuurlijke procedure en uiterlijk in het kader van de bestuurlijke beroepsprocedure.
Na vernietiging door de minister van de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg der wegen blijft de aanvrager de facto in de kou staan
9 mei 2022
Indien een omgevingsvergunningsaanvraag ook de aanleg van wegen omvat dient er op dat vlak een voorafgaandelijke beslissing te zijn van de gemeenteraad. Tegen een negatieve beslissing van de gemeenteraad staat een beroep tot nietigverklaring open bij de minister.
Raad voor Vergunningsbetwistingen bevestigt strikte toepassing van het geurkader
7 april 2022
In een recent arrest bevestigt de Raad voor Vergunningsbetwistingen een strenge toepassing van het geurkader voor landbouwbedrijven. Hoewel dit arrest nog betrekking heeft op het oude geurkader van 2014, is dit arrest ook relevant voor wat betreft dossiers die op basis van dit nieuwe geurkader…
Grondwettelijk Hof ziet geen graten in het feit dat ook voor gronden gelegen in woonuitbreidingsgebieden enkel de eerste 50 meter vanaf de rooilijn in aanmerking komt voor planschade
18 februari 2022
Het Hof oordeelt dat de decreetgever, vermits in woonuitbreidingsgebieden het accent op het wonen ligt, mocht oordelen dat de gronden in die gebieden, net zoals gronden in de effectieve woongebieden, niet het voorwerp dienen uit te maken van een vergoeding voorbij vijftig meter vanaf de rooilijn.
Raad van State bevestigt oude (en onjuiste) rechtspraak in verband met project-MER-screening
19 januari 2022
In een arrest van 23 december 2021 verwerpt de Raad van State een cassatieberoep tegen een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen waarin geoordeeld werd dat het bijbrengen van een project-MER-screening in graad van beroep niet meer mogelijk was. Het arrest van 23 december benadrukt…
Vacature junior advocaat
19 november 2021
Omwille van onze sterke groei hebben we een vacature voor een ambitieuze junior of stagiair(e) met interesse voor administratief recht. We zoeken iemand die door zijn/haar flexibiliteit, zelfstandigheid en betrokkenheid cliënten juridisch de best mogelijke bijstand verleent.
Recht op een gezond leefmilieu is nu ook een mensenrecht
8 november 2021
De wetgever kan niet zomaar geen regeling invoeren die een aanzienlijke vermindering inhoudt van het beschermingsniveau van het recht op een veilig, schoon, gezond en duurzaam leefmilieu.
Dataretentiewet vernietigd
30 april 2021
Het Grondwettelijk Hof heeft de dataretentiewet onlangs vernietigd. Politie, onderzoeksrechters en parket zien hierdoor een belangrijk onderzoeksinstrument wegvallen, nu zij geen toegang meer hebben tot de gegevens die telecombedrijven preventief bijhouden.
Het Hof van Cassatie over de milieustakingsvordering namens een gemeente
5 februari 2021
In een arrest van 15 januari 2021 heeft het Hof van Cassatie uitspraak gedaan omtrent één van de grondvoorwaarden om een milieustakingsvordering namens de gemeente in te kunnen stellen. Met name het feit dat de gemeente in gebreke moet blijven om in rechte op te treden.
Nu ook bijstelling stedenbouwkundige voorwaarden mogelijk
15 januari 2021
Door het decreet van 26 april 2019 werd in het Omgevingsvergunningsdecreet de mogelijkheid ingeschreven voor de vergunninghouder of de exploitant om niet alleen de milieuvoorwaarden, maar ook de andere voorwaarden uit zijn omgevingsvergunning te laten bijstellen.
Vereffening verdeling en ruimtelijke ordening
11 januari 2021
Onverdeelde mede-eigenaars dienen loyale medewerking te verlenen bij het zetten van de vereiste stappen om de verdeling in natura van de onroerende goederen mogelijk te maken.
Voortaan vaste onderhandelingstermijn in onteigeningsprocedures
16 december 2020
In het Vlaams Onteigeningsdecreet werd in 2017 de verplichting ingeschreven tot het voeren van minnelijke onderhandelingen bij een onteigening. Door middel van een decreetswijziging van 16 oktober 2020, geldt voor onteigeningen opgestart vanaf 1 december 2020 nu een maximumtermijn voor deze…
Ook bij de betekening van een jurisdictionele beslissing moeten de mogelijkheid en modaliteiten vermeld worden van een cassatieberoep bij de Raad van State
4 december 2020
Het Grondwettelijk Hof oordeelde bij arrest 107/2020 van 16 juli 2020 dat de vermelding van de mogelijke rechtsmiddelen bij de betekening van een jurisdictionele beslissing een essentieel element is van het algemeen beginsel van behoorlijke rechtsbedeling en van het recht op toegang tot een…
De voorwaarden om een vernietiging van een beslissing te bekomen voor de Vlaamse bestuursrechtscolleges worden verstrengd
1 december 2020
Op 27 november 2020 heeft de Vlaamse Regering een voorontwerp van decreet tot optimalisatie van de procedures voor de Vlaamse bestuursrechtscolleges goedgekeurd. De voorwaarden om een vernietiging van een beslissing te bekomen worden zo verstrengd.
Opnieuw een gemeentelijke bouwstop vernietigd
16 november 2020
Op 24 september 2020 had de gemeenteraad van Beerse een tijdelijke bouwstop ingevoerd, in afwachting van een 'woonomgevingsplan'. Tegen dit besluit werden diverse klachten ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur, onder meer door de lokale N-VA-fractie en Mr. Jan Surmont.
Strengere regels in B2B-relaties (ook voor algemene voorwaarden) vanaf 1 december 2020
13 oktober 2020
U gebruikt uw verkoopsvoorwaarden al jaren, zonder er nog veel aandacht aan te besteden. Wellicht zijn het nog algemene voorwaarden uit een lang vervlogen tijd. Voorziet u nog 15% schadebeding? Maakt u nog aanspraak op 1,5% nalatigheidsinteresten per maand? Dan is het hoog tijd om uw algemene…
Over gemeentelijke initiatieven inzake het beleid rond ruimtelijke ordening
22 september 2020
Meer en meer gemeenten nemen initiatieven om het beleid over ruimtelijke ordening op lokaal niveau bij te sturen. Deze initiatieven hebben vaak geen wettelijke grondslag. Zeker wanneer gemeenten een (tijdelijke) bouwstop invoeren.
Vacature junior advocaat
17 augustus 2020
Omwille van onze sterke groei hebben we een vacature voor een ambitieuze junior of stagiair(e) met interesse voor administratief recht. We zoeken iemand die door zijn/haar flexibiliteit, zelfstandigheid en betrokkenheid cliënten juridisch de best mogelijke bijstand verleent.
Verzekering dekt financiële verliezen van aangevochten omgevingsvergunningen
13 augustus 2020
Sinds enige tijd is er op de Belgische markt een verzekeringsproduct dat ontwikkelaars van residentiële projecten dekt tegen de mogelijke financiële verliezen ten gevolge van een annulering of schorsing van een bekomen omgevingsvergunning.
Horeca en COVID-19
4 augustus 2020
Sinds 25 juli moeten alle horecazaken volgens het ministerieel besluit van 24 juli 2020 bepaalde gegevens van hun klanten registreren. In de praktijk wordt vastgesteld dat deze registratie in heel wat horecazaken niet gebeurt volgens de geldende privacyregels en er alleen maar een zelfgemaakt…
Milieustakingsvordering ingesteld door omwonenden succesvol afgewezen
2 juni 2020
Mr. Jan Surmont verdedigde met succes een bedrijf dat een vergistingsinstallatie uitbaat, in het kader van een milieustakingsvordering ingesteld door omwonenden namens de gemeente op grond van artikel 194 Gemeentedecreet.
Faillissementsrecht en insolventierecht in coronatijden (update)
27 april 2020
De regering doet er alles aan om de economie draaiende te houden tijdens en na de coronacrisis. Daartoe wordt de ene wet na het andere koninklijk besluit uitgevaardigd. Het koninklijk besluit van een wettelijke opschorting en andere maatregelen ten voordele van ondernemingen verdient daarbij…
Einde van de lockdown in het omgevingsvergunningenrecht
27 april 2020
In het besluit van de Vlaamse Regering van 24 maart 2020 werden een aantal procedurele aanpassingen doorgevoerd in verband met omgevingsvergunningen. Dit betekent concreet dat voor vergunningsbeslissingen die worden verleend vanaf 25 april 2020 de normale beroepstermijn van 30 dagen geldt en de…
Faillissementsrecht en insolventierecht in coronatijden
2 april 2020
De regering doet er alles aan om de economie draaiende te houden tijdens en na de coronacrisis. Daartoe wordt de ene wet na het andere koninklijk besluit uitgevaardigd. Het ontwerp van koninklijk besluit van een wettelijke opschorting en andere maatregelen ten voordele van ondernemingen verdient…
Kan ik als ondernemer het coronavirus inroepen als overmacht?
30 maart 2020
De Confederatie Bouw Limburg vroeg overheden en privésector om geen boetes of sancties op te leggen wanneer een aannemer in de huidige omstandigheden vertraging oploopt, of de bouwwerkzaamheden zelfs moet stoppen. De Confederatie Bouw gaat er daarbij van uit dat het coronavirus een geval van…
Normen VLAREM II voor windturbines onwettig?
9 maart 2020
De normen voor windturbineparken zoals voorzien in afdeling 5.20.06 voor windturbineparken zijn bij gebreke aan voorafgaande strategische milieubeoordeling onwettig en kunnen in principe niet worden toegepast. Rechtbanken voor wie een onwettigheidsexceptie in dat verband wordt opgeworpen zullen in…
Cookies die zwaar op de maag liggen
6 januari 2020
Omdat websitegebruikers niet begaan zijn met cookies – en bijgevolg ook niet wakker liggen van welk gevaar dit voor hun privacy inhoudt – is het niet minder dan terecht dat het gebruik van cookies gecontroleerd en gesanctioneerd wordt langs de aanbodzijde. In een recent arrest legde de…
AI, blockchain en het recht op privacy (GDPR)
3 januari 2020
Blockchaintechnologie is per definitie incompatibel met de vereisten van de GDPR. Volgens deze regelgeving heeft iedereen immers het recht op inzage in de persoonsgegevens die op hem/haar betrekking hebben. Daaraan is inherent gekoppeld, het recht om deze te (laten) wijzigen.
Nieuwe regeling gemeentewegen sinds 1 september 2019
26 september 2019
Om gemeenten de bevoegdheid te geven een veilig en fijnmazig netwerk van wegen uit te bouwen, was een wijziging van de bestaande regelgeving nodig. De verouderde wet van 10 april 1841 op de buurtwegen werd opgeheven. Een nieuwe regeling is vervat in het Decreet gemeentewegen.
FAVV mag niet zomaar de toelating voor een voedingswinkel intrekken en de sluiting bevelen
6 augustus 2019
Onvolledige informatie op voeding (of een gebrekkige vertaling) is onvoldoende om een beslissing tot intrekking van de toelating en sluiting van een winkel te verantwoorden.
Misleidende gezondheidsclaims kunnen pijn doen
26 juli 2019
Gezondheidsclaims zijn beweringen die het effect van een voedingsstof op het organisme onderstrepen. Sinds 2006 bestaat er een Europese verordening over deze claims. De essentie is dat dergelijke claims wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn. Bovendien mogen ze zeker niet misleidend zijn.
Verzameldecreet omgeving, natuur en landbouw
21 juni 2019
Op 26 april 2019 heeft de Vlaamse Regering een decreet met diverse bepalingen inzake omgeving, natuur en landbouw bekrachtigd en afgekondigd. Deze bundel bepalingen wordt omschreven als het Verzameldecreet.
Bezetting ter bede is een uitzonderingssituatie
9 mei 2019
In een arrest op 2 november 2017 heeft het Hof van Cassatie zich uitgesproken over het verschil tussen bezetting ter bede en pacht. Als een eigenaar het genot van een onroerend goed tegen betaling geeft aan iemand die dit in hoofdzaak gebruikt in zijn landbouwbedrijf, dan is de Pachtwet van…
Gegevenbeschermingsautoriteit samengesteld
18 april 2019
Recentelijk werd de Gegevensbeschermingsautoriteit samengesteld. Deze kan nu volop de haar toebedeelde taken uitoefenen. Te verwachten valt dat er in de nabije toekomst controles zullen gebeuren door de GBA.
Wijzigingen betreffende archeologienota bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning
7 april 2019
Vanaf 1 april 2019 zijn enkele wijzigingen van kracht. Er zal nog steeds in bepaalde gevallen een archeologienota bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning gevoegd moeten worden, maar de procedure verandert. De indiening is voortaan een melding en de bekrachtiging is een aktename. Voortaan meldt…
Derde belanghebbenden moeten geen voorafgaandelijk bezwaar meer indienen in het kader een aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning
14 maart 2019
Het Grondwettelijk Hof heeft in een arrest van 14 maart 2019 de bepalingen uit het Omgevingsvergunningsdecreet ivm de ontvankelijkheidvereiste van een beroep door een belanghebbende derde vernietigd. Belanghebbenden konden in principe enkel op ontvankelijke wijze beroep instellen tegen een…